Här är del 2 i Drappier champagne matchningsutmaningen som jag fick av
Michel Drappier himself. Drappier Carte d'Or
Champagne Brut 2002 tillsammans med marinerad älgfilé på ugnsbakad batat med
aubergine och blåbärshonungsglaserad rödlök. Rätten får gärna avnjutas varm
trots att fotosessionen gjordes ute på vår gård i minus 8 grader. Champagnen var minsann kyld efter det.
Drappier Carte d'Or Champagne Brut 2002
Mycket torr, hög syra, fruktig, citruskaraktär, örtig. Denna får du från Alkos beställningssortiment!
Marinerad älgfilé på ugnsbakad batat med aubergine och
blåbärshonungsglaserad rödlökRecept/6 personer
Marinerad älgfile
Ca 1kg älgfilé
Salt
Grovmald svartpeppar från pepparkvarn
3 msk balsamvinäger
En näve färsk timjan (grovt hackad)
Smör och olivolja till stekning
Svartvinbärsgelé och färsk
timjan till dekoration
Putsa köttet rent från alla hinnor. Gnid in filén med salt, svartpeppar,
balsamvinäger och timjan. Låt vila ca 15-20 minuter.
Bryn filén snabbt runtom i en het gryta i smör och olja. Lägg sedan filén
i en ugnsfast form, stick i en stekmätare och stek i ugn i 175 grader i ca 35
minuter eller tills mätaren visar 55 grader.
Ta ut filén och låt vila åtminstone 15-20 minuter innan du skär upp.
Ugnsbakad batat
3 stora batater (kan
användas både skalade eller oskalade enligt egen smak)
Flingsalt
Olivolja
Aubergine
Skubba bataterna noggrant ifall du använder dem oskalade. Skär upp bataten
i cirka 1-2 cm skivor. Lägg på en ugnsplåt, pensla med olivolja och strö över
flingsalt. Baka i ugn tills de är mjuka i 20-30 minuter.
Aubergine
2 auberginer
Salt
Olivolja
Smör
Skölj augerginen och skär
den i små tärningar. Srö på salt och låt ligga en stund så får du bort
beskheten. Skölj. Glasera auberginen i gryta med olja, smör och salt tills den
är mjuk.
Glaserad rödlök
2-3 rödlökar
smör
vatten
2 msk flytande honung med
blåbärssmak
Skär rödlöken i tunna stimlor och sjud i honung och
smör ca 10 min tills de mjuknar.
Servering
Då allt är klart dukar du
upp allting så matgästerna själva kan förse sig med en portion eller så lägger
du färdigt upp. Först batat med aubergineröra ovanpå, på det placerar du det tunt
skurna köttet snyggt och toppar med den glaserade löken, ringlar över
svartvinbärsgelé och dekorerar med färsk timjan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar