måndag 24 april 2017

Mustig hargryta med rödvin

Jag fick en hel djupfryst hare och beslöt att experimentera med filéerna, dvs rulla dem i bacon och kryddblandning. (Se skilt recept nedan på sidan). Resten gjorde jag en mustig gryta på. 

Hargryta i trotjänaren Le Creuset i färgen "chiffon pink". 

Recept 

En hel hare färdigt styckad
1 gul lök
2 morötter delade i stora bitar
4 dl viltfond eller köttbuljong
2 dl rödvin
4-5 enbär
3-4 klyftor vitlök
2 dl grädde att tillsätta innan servering
1 dl äppelsylt eller mangochutney 
en kvist färsk rosmarin
två kvistar timjan
svartpeppar
salt
smör eller olja till stekning



Putsa köttet, salta och peppra runt om. 
Bryn köttdelarna i en stor gryta. Lyft dem åt sidan.
Stek lök och morot några minuter och tillsätt köttdelarna.
Häll på viltfond, rödvin, chutney och kryddor. Låt de färska örterna koka med.
Låt koka i minst 2 timmar.
Ta upp köttet (och de urlakade örtkvistarna ifall de stör).
Skär ut lämpliga grytbitar ur köttet och lägg tillbaka i grytan.
Häll på matlagningsgrädden, smaka av och krydda lite till ifall det behövs. 

Servera med potatis och rotsaker enligt smak. Hargrytan passar även förvånansvärt bra med vildris. Myntagelé är också ett utmärkt komplement till haren. Vilken annan gelé som helst funkar också bra eftersom den ger sötma. Smaklig måltid!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar