För första
gången har jag tagit mig an haren som råvara riktigt ordentligt. Harkött är nämligen inte
något som jag är uppväxt med. Hos oss jagades inte hare, det var för litet och
obetydligt antar jag. Harköttets smak delar också finsmakarna i två läger. Jag
måste medge att smaken är väldigt kraftig, speciellt på den större fältharen.
Den kan vara rent av knepig. Därför är nästan alla recept på hare på sätt eller
annat uppiffade med äppel eller annan frukt för att ta udden av den
kraftiga smaken. Ett gammalt husmorsknep är att låta haren ligga över natten i
mjölk och har du en djupfryst hare så låter du den tina i mjölk.
Baconlindad harfilé med balsamicoäppel. |
Jag fick en hel
djupfryst hare och beslöt att experimentera med filéerna, dvs rulla dem i bacon
och kryddblandning. Resten gjorde jag en mustig gryta på. Eftersom jag hade en
hel färdigt styckad hare att tillreda så skar jag ut filerna ur sadeln innan
jag började.
Harfilé inlindad i bacon och örter
2 harfiléer
(urbenad harsadel)
Ett paket bacon
1/2 kruka färsk
timjan
En kvist färsk
rosmarin
½ kruka färsk
gräslök
2 klyftor vitlök
Olivolja
Salt och peppar
Äppel och lök till
tillbehör
Balsamico
1 msk råsocker
Smör
Lime till
garnering och pressa över innan servering
Hacka örter,
gräslök och vitlök fint. Blanda med ett par matskedar olja.
Rada baconskivorna
i bredd som en ”vävd matta”.
Bred ut
kryddblandningen över baconen.
Rulla in filéerna
i baconet. Låt vila i 20 minuter.
Stek i ugn i 150
grader i ca 15 minuter eller tills stekmätaren visar 55 grader.
Låt vila under
folie ytterligare medan du steker upp äpple och rödlök.
Klyfta rödlök
och äppel och stek dem någon minut i en liten kastrull. Strö över råsocker och
lite balsamico enligt smak.
Skär upp köttet,
pressa över limesaft och servera med äpplen och favoritpotatisen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar