Jag hade den
stora glädjen att få tillreda ett älghjärta som min gudson Robin fryst in efter jakten i höstas på Vessö i Borgå. Tack Robin! Hos oss är kokt älghjärta helt klart mer populärt än
tillrett i ugn. Den distinkta smaken av inälvor blir mycket mildare av
kokningen. Vi äter hjärtat kallt tunt uppskuret på knäckebröd eller grovt mörkt
bröd med råa djupfrysta lingon och färsk timjan. Du kan ta vilka tillbehör som
helst egentligen, saltgurka och en öl sitter också riktigt bra som sällskap.
Recept
Kokt älghjärta
1 älghjärta
putsat och tvättat
Vatten så det
täcker hjärtat
1 dl salt
½ dl pepparblandning
av hela svart-, grön- och rosépeppar. (Kryddpeppar om du gillar)
1 lagerblad
Färsk timjan och
rårörda djupfrysta lingon till garnering och tillbehör
Lägg hjärta,
salt och pepparblandning i en gryta. Fyll upp med vatten så att hjärtat täcks.
Koka i 3 timmar. Låt svalna. Ta upp köttet, torka av och skär i tunna skivor.
Cocktailtilltugg (ca 20 st)
1 ask färskost
med pepparrotsmak
15-20 tunna
skivor kallskuret älghjärta
Grovt knäckebröd
Färsk timjan och
rårörda djupfrysta lingon till garnering
Skär köttet i små
bitar. Blanda med färskosten. Sätt fyllningen på små munsbitar knäckebröd och
garnera med färsk timjan och lingon. Njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar